Posnetek prireditve “Smrt ni moja zadnja beseda” ob drugi obletnici napada na Ukrajino.

 

V soboto, 24. 2., je bilo ob drugi obletnici napada na Ukrajino več dogodkov.

Ob 17h je bil v dvorani Slovenske matice pogovorni in literarni dogodek v organizaciji našega društva, PEN Slovenija, Slovenske matice in Društva slovenskih književnih prevajalcev. Pogovor z ukrajinskim pisateljem in novinarjem Markom Livinom je vodila Nataša Konc Lorenzutti, tolmačila pa Marija Sotnikova Štravs. Odlomke iz romana Serhija Žadana Internat, ki bo v kratek izšel v slovenskem je bral dramski igralec Gregor Čušin. Vabimo k ogledu posnetka. https://www.youtube.com/watch?v=J8WUuEN-apk

Javni shod v organizaciji Društva Ukrajincev v Sloveniji Razom se je začel ob 13h pred Moderno galerijo, se nadaljeval pred rusko ambasado in končal s prireditvijo na Kongresnem trgu ob 14.30.

Ob 19h je bilo pri ljubljanskih frančiškanih, v cerkvi Marijinega oznanjenja na Prešernovem trgu, skupno bogoslužje, ki ga je organiziral p. Edvard Kovač s somaševanjem ukrajinskega grkokatoliškega duhovnika Ivana Skalivskega.

Na pobudo Milana, UNESCO-vega mesta literature, je tudi Ljubljana priredila solidarnostno branje z Ukrajino v Trubarjevi hiši literature – dogodek je organiziral Igor Divjak, brali so: Tanja Tuma, Igor Divjak, Andraž Rožman, Lenart Sušnik, Urša Majcen, Vid Karlovšek, Sameer Sayegh, Boris A. Novak, Vinko Moderndorfer, Dejan Koban, Renata Šribar, Mateja Kordiš, Veronika Dintinjana, Mojca Fo, Dušan Šarotar, Martin Mikolič in Gregor Podlogar.

(Slika: Oznanjenje; arhangel Gabrijel. Sofija Kijevska, cca. 1000.)